Fien Leysen/Het nieuwstedelijk

Wie We Zijn

De voorstelling wordt scène-op-scène gespeeld. Je genummerde ticket van de schouwburg wordt verplaatst naar een ongenummerde plek op het podium.

Gratis inleiding door Adriaan Van Aken om 19u15

Hoe veranderlijk en wankel identiteit kan zijn

Een piloot. Een ruimtevaarder. Een grootvader. Op de scène: tekst en beeld. In ‘Wie We Zijn’ gaat Fien Leysen op zoek naar wie ze is, in verhouding tot een ander en tot zichzelf. Hoe veranderlijk is die identiteit en hoe wankel is ze soms. ‘Wie We Zijn’ kijkt daarom ook naar waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan en hoopt via een persoonlijke zoektocht antwoord te kunnen geven op universele vragen.

Het onderzoek start bij haar eigen grootvader die piloot was voor het Belgische leger. Langs verhalen over vliegtuigen die beschoten werden en kogels die de cockpit doorboorden, komt Fien via omwegen uit bij verschillende experts. Ze zoekt antwoorden bij een bioloog, een filosoof, een psycholoog, een ornitholoog, een boeddhist, een digital expert en een robotontwerper.

In de wereld van de digitaliteit zijn onze online identiteiten onmisbaar geworden. Bijna iedereen is online terug te vinden, via een Facebook-profiel, een Twitter-pagina, een LinkedIn-samenvatting, een Instagram-account of gelijk welk ander digitaal platform. Deze platformen zijn misschien wel zo populair omdat ze ons telkens de kans geven een identiteit te construeren en uit het niets (of vanaf welk punt we ook willen) onszelf opnieuw uit te vinden of vorm te geven. Het lijkt wel of we nu, door deze social media, meer dan ooit bezig zijn met hoe we onszelf moeten profileren en dat we dat profiel dan ook werkelijk als onze identiteit aanzien.
Toch lijkt het alsof we ons vandaag meer dan ooit de vraag stellen wie we zijn. Vele mensen lijken in de war en zijn op zoek. Rond haar heen - en op haar Facebookfeed - zag Fien steeds meer leeftijdsgenoten op wereldreis vertrekken. Omdat ze snel nog een stukje van de wereld wilden zien of niet goed wisten wie ze waren. Maar is 'het kennen van de wereld' of 'het kennen van onszelf' überhaupt mogelijk?


Credits / Met dank aan

tekst, spel: Fien Leysen
muziek: Bert Hornikx
scenografie Manu Siebens
dramaturgie: Els Theunis
coaching: Adriaan Van Aken, Sara Vertongen
techniek: Victor Thys, Kishan Singh
productie: Ellen Haesevoets
met dank aan de interviewgasten: Fredo De Smet, Jan De Coster, Rachel, Tom Hannes, Frank De Winne, Koen Leysen, Paul Verhaeghe, Johan Braeckman, Maarten Larmuseau
met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid

www.nieuwstedelijk.be

Nieuws over dit evenement

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.


Archief

  1. zaterdag 15 februari 2020 - 20:00 - 22:00
    De Werf - podium schouwburg De Werf

Ook interessant voor jou