podcast 'Latijn is dood. Lang leve Latijn!'

Latijn, ooit kon je het horen tot in de verste uithoeken van het Romeinse Rijk. Op het toppunt van zijn macht woonden wel 120 miljoen mensen in een gebied rond de Middellandse Zee waar men in die taal bestuurde, sprak, leefde. Vandaag heeft niemand nog Latijn als moedertaal en alleen in Vaticaanstad is het nog de officiële taal. Is Latijn dood of heeft deze taal nog een toekomst? Je hoort het in deze podcast van cultuurcentrum De Werf 'Latijn is dood. Lang leve Latijn!'
Met nestor Marcel Cock en benjamin Stijn Coppens.

Aflevering 1: Orpheus en Eurydice: Kijk niet achterom (Klassiek Latijn): een van de beroemdste verhalen uit de klassieke mythologie.

Aflevering 2: Utopia in de Lage Landen (Humanistisch Latijn): over de drukker Dirk Martens die in 1516 een bestseller te pakken had met 'Utopia'.

Aflevering 3: Muziek voor de Dag der Wraak (Middeleeuws Latijn): over de onverwoestbare klassieker die het Dies Irae is.

Aflevering 4: Rosa rosa rosam (Schoollatijn): na 2000 jaar leren we nog altijd Latijn op school.

Aflevering 5: Latijnse fossielen in Aalst (Latijn in het Aalsters): taalvondsten in het Nederlands en zelfs in het Aalsters. Archeologie voor linguïsten dus.

Naar de podcast

Tip!

Gepassioneerd door oude talen? De Werf biedt cursussen Latijn en oud-Grieks aan in het seizoen 2023-24.

Beluister de Werfcasts

Voor wie oren heeft naar cultuur. Stemmen en geluiden vanuit ons huis.

podcasts van De Werf

Gerelateerde projecten