TV Oost zet voet aan grond in Aalst

Regionale omroep neemt intrek in nieuwshub in De Werf

De regionale omroep TV Oost die sinds 2010 uitzendt vanuit Sint-Niklaas, gaat nu ook een deel van haar redactie onderbrengen in Aalst. In samenwerking met de stad Aalst en De Werf zal het regionale nieuwsmedium vanaf april een hub betrekken in het cultuurcentrum. Die uitvalsbasis moet TV Oost helpen om zich beter te verankeren in Aalst en het lokale nieuws in de omliggende steden en gemeenten in de Denderregio en het zuiden van het verzorgingsgebied nog beter te coveren. Op lange termijn engageert TV Oost zich om het culturele aanbod van De Werf beter te ontsluiten, zowel via het eigen kanaal als digitaal. Het Aalsterse College van Burgemeester en Schepenen en de raad van bestuur van de vzw ADS Kanaal 3, die de uitzendvergunning van TV Oost behartigt, onthalen de samenwerking positief.

De redactie van TV Oost zit in Sint-Niklaas en blijft daar ook. Het verzorgingsgebied van de regionale omroep omvat 27 steden en gemeenten in het Waasland, de Schelderegio en de Denderstreek. Een uitgestrekt gebied dat productioneel vele uitdagingen kent voor de redactie, zegt hoofdredacteur Stavros Van Halewyck: “Het nieuws staat nooit stil en het wacht al lang niet meer tot half zeven. Als we kort op de bal willen spelen dan moeten we snel schakelen. Door ons in de stad te vestigen nemen we een grote voorsprong op het vlak van nieuwsproductie. Bovendien zullen we nog meer en beter voelen wat er leeft in Aalst en omstreken, omdat onze ploegen zich er ook meer zullen bewegen. We zijn heel verheugd met deze stap en ik blijf waken over de redactionele onafhankelijkheid en de spreiding van onze berichtgeving.”

De hub past perfect in de plannen die De Werf heeft, besluit Arnoud Van Der Straeten, diensthoofd van De Werf: “Gelet op de nieuwe digitale werking van ons cultuurcentrum en de leegstaande ruimte in de vroegere bibliotheek is een partnerwerking met een televisiehuis uit onze regio het onderzoeken waard. In het verder nog te concretiseren samenwerkingstraject zullen we kijken hoe de ambities, projecten en doelstellingen van beide huizen elkaar kunnen versterken. Daarbij zetten we in op het versterken van elkaars werking in functie van contentcreatie en publieksbereik.”

Aalsters schepen van Cultuur Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) trok mee aan de kar om TV Oost naar Aalst te halen: “Deze samenwerking past niet alleen in de digitale ambities van het cultuurcentrum, maar is minstens even belangrijk voor de uitstraling van de stad Aalst en de bovenlokale regio. De nabijheid van de zender zal ongetwijfeld de voeling met de regio versterken en hopelijk uitmonden in een meer en betere dekking van Aalsterse aangelegenheden en evenementen.”

TV Oost concretiseert met de hub ook één van haar specifieke doelstellingen vastgelegd door de Vlaamse overheid in het mediadecreet, zegt Frederik Wittock, voorzitter de raad van bestuur bij TV Oost: “Sinds de oprichting van de zender willen we al een uitvalsbasis in Aalst. Ik ben blij dat het er eindelijk van gekomen is. Onze taak is om regionale informatie te brengen en bij te dragen tot de algemene sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Met deze uitvalsbasis kunnen we nog meer mensen kennis laten maken met onze nieuwsverslaggeving en een nog groter bereik genereren. Bovendien vergroten we dankzij het prachtige aanbod van De Werf ook eindelijk onze culturele voetafdruk.”

Gerelateerde projecten