Overlijden Yvan Verhavert

Deze week kregen we het trieste nieuws dat onze oud-directeur Yvan Verhavert overleden is. Wie zijn medeleven wil betuigen, kan dit in het rouwregister dat in de hal van ons cultuurhuis ligt (Molenstraat 51, Aalst, op weekdagen vanaf 9 uur tot de sluiting).

In memoriam

Op 11 maart 1988, rond 12.30 uur, werd de langverwachte openingsplechtigheid van cultuurcentrum De Werf kort opgeschrikt door een bommelding. Het bleek gelukkig om een misplaatste grap te gaan. Onder de aanwezigen die middag, de kersverse directeur Yvan Verhavert. Piekfijn uitgedost, zoals altijd. Klaar om de culturele wereld in zijn thuisstad en ver daarbuiten op de kaart te zetten. Een succesverhaal waar hij dertig jaar ambitieus en gedreven aan zou meeschrijven. Succes dat niet uit de lucht kwam gevallen, het droeg de stempel van Yvan. Dankzij zijn commerciële- en communicatievaardigheden bouwde De Werf een stevige reputatie op en werd het een plek waar veel binnenlandse en internationale artiesten met een warm gevoel over praten.

De gave van het woord, ook die had hij. Als een Aalstenaar die zijn stad en dan vooral zijn open cultuurhuis kon verkopen én verdedigen als het erop aankwam. Jarenlang was de plek waar De Werf verrees een bouwput. Er was werk aan de winkel voor Verhavert en co. om het hoongelach te laten verstommen, om dat verhaal te keren in iets positiefs. Om van een werf De Werf te maken: een culturele haven met een schouwburg die plaats biedt aan 607 bezoekers en die -zo bleek- in de decennia die daarop volgden, zo goed als altijd uitverkocht zou zijn. Aan ambitie ontbrak het Yvan nooit. Bij zijn pensioen in 2018 verwoordde hij het nog zo: “De Werf heeft nood aan een schouwburg met 1 800 zitjes.”
De Werf zou dankzij zijn toedoen uitgroeien tot een plek waar ook bijzondere samenwerkingen tot stand kwamen. Via ruilovereenkomsten werd de bedrijfswereld warm gemaakt voor ons cultuurcentrum. Een win-winsituatie die leidde tot een gezond cultuurcentrum waarin ook Aalsters talent zich op zijn best kon laten zien.
“De Werf is er voor iedereen”, zo dacht Yvan. Ook de interessesfeer van jongeren werd zo goed als mogelijk geïntegreerd in de programmatie van De Werf. Wie herinnert zich bijvoorbeeld ‘Een ferme brok pop en rock’ nog? Of neem nu de eigentijdse huisstijl van De Werf. De seizoensbrochure, met jaarlijks een in het oog springende cover en de lichtjes gedurfde communicatiestijl die elk publiek kon aanspreken. De Werf ging onder stuwende leiding van Yvan mee met zijn tijd.

De aftrap van het nieuwe cultuurseizoen in september 2018, was voor Yvan het laatste wapenfeit. Het grootscheepse symposium ‘Scheuren in Cultuur’, in maart van dat jaar, was ook een afscheid voor de dirigent van het cultuurcentrum. Voor de laatste keer bracht hij de bal aan het rollen en kon het team met de grote fuchsia ‘W’ verder bouwen aan de toekomst van ons Aalsterse cultuurcentrum.

Amper zes jaar later en veel te vroeg, nemen we echt afscheid van Yvan Verhavert. Droefnis, bij zijn voormalige teamgenoten, bij zijn collega’s voor wie zijn deur steeds open stond. Bij al wie hem liefhad. De innemende gentleman, een familieman, volgens zijn naaste medewerkers, die ook scherp en grappig uit de hoek kon komen, is niet meer. Het is stil op de werf.

Gerelateerde projecten