Interview Sooraj Subramaniam
Op het kruispunt tussen Oost en West vinden we wereldburger Sooraj Subramaniam terug. Op vrijdag 8 december doet hij Aalst aan met twee voorstellingen: ‘Nimbus’, dat hij zelf maakte en ook danst en ‘Pallavi’ met vier danseressen, dat hij heeft gechoreografeerd. Het belooft een intieme, warme avond te worden. Wij mochten hem interviewen. Lees je mee?
Je hebt roots in Maleisïe, Indië en Australië. Hoe ben je eigenlijk in Gent beland?
Mijn grootouders komen uit Indië. Rond de Tweede Wereldoorlog verhuisden ze naar Maleisië. Daar ben ik geboren en opgegroeid. Mijn studies brachten me naar Australië. Later volgde mijn familie me om er te wonen. De volgende stap voor mijn danscarrière was het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een dansworkshop daar ontmoette ik er mijn echtgenoot Tom Decuyper. Uit Gent! Een jaar later verhuisde ik opnieuw, naar België, voorlopig mijn laatste halte. Dat is ondertussen al elf jaar geleden!
De mengeling van culturen die je meedraagt, gebruik je ook in je werk. Hoe zou je je stijl zelf omschrijven?
Zelf vind ik het moeilijk om er een eenvoudig label op te plakken. Ik hou van de warmte en het totaalplaatje van Indische dans en poëzie, maar ook van de veelzijdigheid van de hedendaagse dans die ik in Australië leerde, de zachtaardige complexiteit van westerse klassieke muziek en het brutale minimalisme van Europese hedendaagse kunst. Daarbij komen nog de dwingende invloeden van ons dagelijks leven nu en mijn herinneringen en nostalgie in sepia tinten. Ik laat me graag door mijn intuïtie leiden als het gaat over welk van deze invloeden juist voelen op een bepaald moment. Mijn stijl is dus een organisch amalgaam van al deze elementen.
In Nimbus dans je zelf, Pallavi creëerde en choreografeerde je. Wat doe je het liefste?
Beide activiteiten geven een bepaalde vrijheid. Als ik zelf dans kan ik mijn lichaam naar zijn grenzen duwen. Alleen op het podium staan ontspant me echt. Bij een choreografie is het plezierig om je ideeën tot leven te zien komen dankzij talentvolle uitvoerders. Samen met andere artiesten iets beleven, is wondermooi.
Welke droom zou je hierna graag nog verwezenlijken?
Momenteel zijn er plannen om met deze werken internationaal te toeren. Daarnaast borrelen er al ideeën op voor nieuw werk, ook in samenwerking met buitenlandse artiesten. Er komen dus sowieso spannende tijden aan.
Wat zou je geworden zijn als dans geen optie was?
De Engelse taal fascineert me, dus dat was wel boven komen drijven als dans niet zo sterk wortel had geschoten. Ook droom ik er nog altijd van om schrijver te worden.
Wij zijn benieuwd! Alvast veel succes op 8 december.
Wist je dat?
...dit niet de eerste keer is dat Sooraj op ons podium staat? Enkele jaren geleden danste hij mee met Bollylicious in hun kleurrijke en traditioneel Indiase voorstelling 'Sitara'.