Boon! 2012

do 15 mrt 2012

Een feestjaar in Aalst, Vlaanderen en Nederland

Op 15 maart 2012 zou onze stadsgenoot, tedere anarchist, nihilist, moralist, viezentist Louis Paul Boon 100 jaar geworden zijn. De veelschrijver, dichter, columnist, cartoonist, journalist, maatschappijcriticus, verzamelaar en kunstenaar overleed helaas op 10 mei 1979 te Erembodegem achter zijn schrijftafel. Feit is dat de Nobelprijskandidaat geen honderd jaar nodig had om vernieuwend en verrassend uit de hoek te komen.

Zijn kritisch gedachtengoed was goed voor meer dan 30.000 bladzijden, zijn kunstenaarstalent voor zo’n 1.000 kunstwerken. Genoeg redenen voor de stad Aalst om, samen met tal van partners, hulde te brengen aan een groot en veelzijdig artiest, om ervoor te ijveren dat Boon ontdekt, gelezen of herlezen wordt, om jonge mensen te prikkelen voor Boons literaire en kunstzinnige gedachtengoed, om Aalstenaars, Belgen én Nederlanders te bereiken, om de onmiskenbare link tussen Boon en Aalst te onderstrepen…

Het Boonjaar (van 15 maart 2012 tot 7 oktober 2012) wil in eerste instantie de aandacht vestigen op de actuele betekenis van Boon, met de nadruk op ‘Boon als schrijver’. Zowel de auteur zelf als zijn literaire nalatenschap zullen in de schijnwerpers staan. De rebelse kant van Boon, met zijn sympathieën en tegendraadse figuren en bewegingen, en zijn voorliefde voor vrouwelijk schoon, wordt niet uit de weg gegaan.

Speciale aandacht verdient zeker de Boonparade en Volksfeest op za 23 jun in het stadscentrum. In de belfortcrypte en het stedelijk museum kan je nadien nog nagenieten van de parade en 'the making of' tijdens een speciale tentoonstelling van za 30 jun tot zo 29 jul.

Voor een volledig overzicht van de kalender, neem een kijk op de Boon!2012-website.
Ontdek hieronder de activiteiten in De Werf.

Archief

vr 16 mrt 2012 > zo 17 jun 2012 vzw QuARTier A Meer info
vr 16 mrt 2012 > zo 17 jun 2012 L.P. Boons collectie door Jon & Ibe Gratis
Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics