Vlaamse regering investeert in De Werf

Het afgelopen jaar heeft De Werf sterk ingezet op een digitaal aanbod. Dankzij een investering van de Vlaamse regering kunnen we dit digitale verhaal verderzetten. In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ wordt er 450.000 euro geïnvesteerd. De Werf zal hiermee investeren in een digitaal maaklabo.

De digitale pijler vormt een toevoeging en uitdieping van onze fysieke werking. Ik koop en lees zelf nog altijd graag een papieren krant, maar tussendoor pik ik ook online nieuwsartikels en video’s op zoals velen van ons. Eenzelfde digitale output moeten wij als cultuurcentrum ook kunnen aanleveren willen we relevant blijven. Onze torenhoge ambitie is om de achterstand die de coronapandemie blootgelegd heeft, definitief om te buigen naar een lokale en bovenlokale voortrekkersrol.
- directeur Arnoud Van Der Straeten

De ongeveer 2000 m² ruimte die vrijkwam door de verhuis van de bibliotheek naar Utopia wordt een digitaal maaklabo. Hier wil De Werf iedereen die thuis is in audiovisuele (filmproductie, postproductie, crossmedia) en creatieve media (grafisch, communicatie, fotografie...) een gedeelde werkplek aanbieden die inspirerend en kruisbestuivend werkt. Op het gelijkvloers komt een polyvalente ruimte die het maaklabo linkt met culturele spelers. Want cultuur brengen en laten beleven is en blijft de kern van onze zaak. Het collectieve maaklab vormt zo een ontmoetingscentrum, leerplatform en kenniscentrum met focus op digitale toepassingen; een hub die beschikt over hedendaagse digitale uitrusting om ook  een antwoord te kunnen bieden op de (toekomstige) uitdagingen en mogelijkheden.

Momenteel staan de ruimtes leeg, al is er de afgelopen periode al hard gewerkt om ze te moderniseren. Met behulp van een FOCI-subsidie volgen binnenkort enkele technische ingrepen aan onder andere de luchtgroepen en verwarming. Met de huidige bijkomende middelen kunnen we de ruimtes verder casco afwerken, veilig openstellen en de eerste installaties voor de digitale werking plaatsen.

Het succes van de vele livestreams die De Werf ondertussen al de wereld instuurde toont alvast dat we zo ons bestaand én een nieuw publiek kunnen bereiken.  Van zodra het kan en mag ook opnieuw in het gebouw zelf voor de unieke culturele beleving die we nu moeten missen.

De Werf breekt figuurlijk muren open. We willen naast ons gevarieerd programma cultuur van eigen bodem en daarbuiten in elke huiskamer brengen. Met het nieuwe format willen we iedereen, jong en oud, warm maken voor cultuur. Digitalisering zowel op vlak van werking als op vlak van ontwikkeling is de aangegeven weg die we moeten inslaan om ons bereik zo maximaal mogelijk te maken. In dit nieuwe tijdperk zal De Werf een voortrekker zijn op het vlak van digitalisering. Geen peperdure en onnodige aankopen, maar gestaag investeren. Het maaklabo is geen eindpunt, maar de start van een digitaal traject.
- schepen Jean Jacques De Gucht

Gerelateerde projecten