Podcastreeks Aalst Carnaval

Na de succesvolle cursussen, workshops en lezingen over alle aspecten van Aalst Carnaval gaat de Academie voor Carnavalskunsten nu de digitale toer op: de lezingenreeks over de geschiedenis van carnaval werd in vijf podcasts gegoten. Vertellers van dienst zijn de twee notoire carnavalskenners Jan Moens en Jan Louies. Vanaf 25 februari 2022 wordt elke dag één podcast gelanceerd. Ze zijn gratis te beluisteren via www.aalstcarnaval.be.

Jan Moens en Jan Louies gaven dit najaar – op vraag van de Academie voor Carnavalskunsten – al een aantal lezingen over de geschiedenis van Aalst Carnaval. Gezien het succes  werden deze lezingen nu uitgewerkt tot vijf podcasts die je gratis kunt beluisteren. Elke aflevering behandelt een specifiek thema: de geschiedenis van de stoet, de evolutie van vastenavond tot carnaval, spot en satire, carnavalsmuziek en de voil jeanet.

De twee gastheren putten voor de podcasts niet enkel uit hun tientallen jaren carnavalservaring; ze beschikken ook over een archief vol grote en kleine carnavalsweetjes. Jan Louies: “Ik ga al meer dan 50 jaar in de stoet en kreeg de microbe te pakken via mijn vader die zelf al in de jaren ’40 in de stoet liep. Hij was ook fotograaf en daardoor beschik ik over heel veel documentatie.” Jan Moens: “Daarnaast boden ook de oude kranten die je online kunt raadplegen een schat aan informatie.” Hun verhaal is doorspekt met quotes van andere carnavalskenners en -figuren: van voormalig cafébaas Freddy Thybaert, over de bezielers van de Gilles en de Stopnoillekes, tot orgelmuziekspecialist Steven Keymeulen. Ook ‘de man in de straat’ komt letterlijk aan bod met korte geluidsfragmenten.

De vijf podcasts werden de voorbije weken ingeblikt en worden vanaf 25 februari 2022 gepubliceerd. Je kunt op eigen tempo beluisteren via carnavalswebsite www.aalstcarnaval.be, maar ook via Spotify, Soundcloud en Youtube.

Naar de podcast

Gerelateerde projecten