Oekraïense artiesten in Aalst

‘My Land’ van Recirquel krijgt een nieuwe betekenis

Op 2 april is het Hongaarse Recirquel, behorende tot de toonaangevende circustop, te gast in De Werf.
Door de oorlog in Oekraïne krijgt dit optreden ongewild een zeer actuele dimensie. De zeven uiterst getalenteerde performers, allen afkomstig uit Oekraïne, vertellen in deze circus-dansvoorstelling hun persoonlijke verhalen over de liefde voor hun thuisland.

Na een maandenlange tournee in Frankrijk, met uitverkochte zalen, doorkruist het gezelschap in maart en april Nederland en maakt het op 2 april een éénmalige Belgische stop in Aalst.

Iedere avond treden de artiesten op voor hun huis, familie en vrienden. Ze zijn ervan overtuigd dat de kunst hun krachtigste instrument is om een boodschap over te brengen. Ze zijn doodsbang voor de oorlog die zich afspeelt in hun eigen land. Hun herkomst is van cruciaal belang in de voorstelling; de partituur is samengesteld uit traditionele Tataarse, Moldavische en Oekraïense muziekstukken.

Geregisseerd en gechoreografeerd door Bence Vági, oprichter en artistiek directeur van het Hongaarse hedendaagse circusgezelschap Recirquel, ging ‘My Land’ in première op Edinburgh Fringe Festival in 2018, waar het door critici beoordeeld werd als de beste productie. Het jaar daarop was de productie een doorslaand succes in Avignon OFF in Frankrijk, één van 's werelds belangrijkste festivals voor podiumkunsten.

Het is nu belangrijker dan ooit voor onze artiesten om op het podium te staan ​​en hun kunst te gebruiken om het publiek te vertellen over hun land, over Oekraïne. Hun dierbaren en hun levens zijn in gevaar, net daarom willen ze elke dag het podium op gaan.

– Bence Vági, artistiek directeur

Met al meer dan 200 voorstellingen in Frankrijk en tournees dwars door Europa, is ‘My Land’ een van de succesvolste producties van Recirquel.

Liefst willen we het gezelschap mentaal heel sterk ondersteunen en hen met een warm applaus laten voelen dat we meeleven met de trieste omstandigheden waarin hun land en zijn bewoners verkeren. Wees erbij.

'My Land’ brengt een prachtige combinatie van moderne dans en circus. Door middel van theatrale finesse en de energie van de Oost-Europese acrobatische kunsten, ontstaat er een heel nieuw dansgenre; cirque-danse. Door gebruik te maken van een met aarde bedekt podium, wordt het publiek eraan herinnerd dat een mens verbonden is met zijn of haar geboortegrond. De persoonlijke verhalen roepen beelden op van traditie, vrijheid en liefde. Nu misschien wel belangrijker dan ooit.

– Bence Vági, artistiek directeur

Gerelateerde projecten