Interview met Gregory Frateur: 'Groepsknuffel!'

Hij heeft een klok van een stem en een présence om u tegen te zeggen. Zijn optredens zijn zonder meer intens te noemen. Als groep neemt Dez Mona muziek zeer ernstig, maar gelukkig vond zanger Gregory Frateur even tijd om ons te woord te staan. Een kort interview!

Hoe bereid jij je voor op een concert?
Rust is belangrijk voor het optreden. Na de soundcheck scheppen we een zo rustig mogelijke sfeer. En dan, voor we het podium opgaan, is er telkens een groepsomhelzing om te benadrukken dat we de performance samen brengen. Zo'n omhelzing versterkt de band als collega’s maar vooral ook als vrienden.

Wat is je favoriete moment uit dit concert?
Het is moeilijk om er één uit te kiezen omdat ik enorm geniet van de gelaagdheid die deze set met zich meebrengt: van de meeslepende openingsballades naar het meer duistere theatralere werk tot momenten van verstilling en daarna opnieuw meer levendige songs. Eindigen doen we met een paar songs uit ons repertoire. Kortom, het is een reis waar voor mij meerdere hoogtepunten in zitten.

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen?
We zijn een band die het een eer vindt om muziek te mogen maken en nemen het geven van concerten dan ook erg serieus. Hierdoor is de concentratie groot en is er op zich weinig ruimte voor blunders. Natuurlijk loopt er al eens technisch iets mis maar dat proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen zodat iedereen verder kan genieten van de muziek. Het ergste vind ik het wanneer bepaalde figuren het optreden verstoren met ongepaste opmerkingen of handelingen. Ik treed daar liever niet in detail over. Gelukkig gebeurt dat maar erg sporadisch.

Wat inspireert jou?
Het leven in al haar facetten, zoals bij veel zelf schrijvende muzikanten. Deze laatste plaat is voornamelijk beïnvloed door oorlogsvoering maar ik laat er ook hoop in doorschijnen. Het gaat over wat ons met elkaar verbindt in plaats van wat ons onderscheidt. Vaak is dat liefde. Tijdens het schrijven van 'Book of Many' heb ik veel boeken over oorlog gelezen. Een ander inspirerend boek is 'Rivieren' van Martin Michael Driessen over de mens in verhouding tot een rivier. Dat is ook meteen een directe verwijzing naar de openingssong 'Half River Half Man'.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen muziekcarrière voor je was weggelegd?
Ik heb als jonge kerel een diploma schrijnwerkerij behaald en nadien een diploma als kapper. De kans is dus heel groot dat ik in een van die sectoren mijn weg gezocht zou hebben. Maar toen kruiste de muziek mijn pad.

Gerelateerde projecten