Vijf vragen aan Hanneke Paauwe: 'met deze acteurs zit het helemaal goed'

Wie zondag naar 'En braaf zijn!' komt kijken, hoeft er niet bang voor te zijn: het speelse is hier nog lang niet verdwenen. Regisseuse Hanneke Paauwe licht alvast een tipje van de sluier voor dit heerlijke familietheater door hieronder op onze vijf vragen te antwoorden. Lees gerust mee!

regisseuse Hanneke Paauwe over 'En braaf zijn'! regisseuse Hanneke Paauwe over 'En braaf zijn'!

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling?
Ik schrijf allereerst een tekst, over een onderwerp dat aan mij aan het hart ligt. In dit geval het gevaar dat we afstevenen op een samenleving waarin het speelse verdwijnt, zowel bij kinderen als volwassenen. Het risico dat de toekomstige samenleving er een is van enkel presteren, werken, verdienen en shoppen/consumeren voor de volwassenen en stilzitten en studeren voor de kinderen. Het gevaar dat kunst, cultuur en creativiteit verdwijnt, omdat 'het niet opbrengt'. Vervolgens test ik met de spelers de tekst, ik schaaf bij, schrap, improviseer er een stukje bij met de acteurs, we doen een try-out en werken tot de voorstelling klaar is. Belangrijk is daarbij dat de inhoud helder is, dat het spannend is en dat er voldoende humor in zit, en dat het zowel voor kinderen als voor volwassenen boeiend is, maar met deze ploeg acteurs zit dat helemaal goed

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?
Ik heb niet één favoriet moment, maar vele....een heerlijke scène vind ik die van de koningen waarop kinderen altijd massaal reageren, met name in schoolvoorstellingen als hun ouders niet naast hen zitten. Maar ik zei het al, er zitten veel toffe momenten in, heel veel humor ook. Het is een komedie voor kinderen én volwassenen.

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen?
Dat ik op 28 februari door een enkelbreuk mijn werk niet kon afmaken. Het gebeurde heel onnozel, door een val, krak, spoed, krukken en voilà, je bent niet meer mobiel en kan weinig meer, terwijl je het liefst van al overal bij wil zijn. Dan merk je pas hoe belangrijk een goed functionerend lichaam is.

Welk boek blijft je bij, en waarom?
'De hongerende weg' van Ben Okri, vanwege de zintuiglijke sfeer en beschrijvingen, de verbeelding, de inkijk in een andere samenleving, andere cultuur en werelden.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen theatercarrière voor je was weggelegd?
Waarschijnlijk beeldend kunstenaar, directrice van een weeshuis of boswachter. Of alle drie tegelijk.

Gerelateerde events

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics