Vijf vragen aan Pitcho Womba Konga: 'theater verandert je'

Het lijkt zware kost dit politieke theater - en dat is het ook - maar is dankzij de energie van de drie spelers, de livemuziek en het beeld ook ongelofelijk indrukwekkend. 'Kuzikiliza' werd genomineerd voor verschillende festivals en terecht. Artiest, speler en rapper Pitcho Womba Konga verheldert, verbindt en beantwoordt tussendoor ook nog onze vragen:

Skinfama, KVS & ARSENAAL/LAZARUS - Kuzikiliza (foto: Stef Depover) Skinfama, KVS & ARSENAAL/LAZARUS - Kuzikiliza (foto: Stef Depover)

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling?

Het belangrijkste is om oefeningen te doen die ons samen brengen. Wij, dat zijn de acteurs en technici, omdat het belangrijk is om te beseffen dat we dit verhaal samen vertellen. Het maken van theater voor mij is zoals een muziekconcert of een groot feest: het gaat over een groepsgebeuren en gedeelde energie. Daarom luisteren en dansen we ook graag naar/op goede muziektracks, vaak rap, voor we het podium opgaan. Zo vinden we elkaar.

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?

Wanneer het publiek tot bepaalde inzichten komt. Ik stel me graag voor dat ze vaak niet heel duidelijk weten wat ze te zien zullen krijgen. Het is echt een plezier om te zien hoe de gezichten veranderen als het verhaal zich ontvouwt. Soms lachend, soms een beetje beschaamd, soms volledig emotioneel. Op het einde kan je als publiek dankzij de theaterervaring anders vertrekken dan toen je aankwam.

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen?

Eerlijk gezegd weet ik dat niet, want uit elk ongeluk gebeuren uiteindelijk goede dingen. Volgens mij gebeurt het vaak niet toevallig. Ja zeker hebben we al geblunderd, maar het hielp ons ook om van dit stuk te maken wat het geworden is.

Welk boek blijft je bij, en waarom?

Op dit moment lees en herlees ik James Baldwin's 'Next Time Fire'. Mijn volgende theaterstuk zou rond dit werk moeten draaien. Los van de auteur, vind ik dit boek heel actueel. Geschreven in 1962 weerspiegelt het wat we op dit moment ervaren met al deze vragen over 'dekolonisatie', identiteit en zelfbewustzijn, de keuze om niet door anderen te worden gedefinieerd omdat je zelf een visie hebt...

Wat zou je geworden zijn, indien er geen acteercarrière voor je was weggelegd?

Sowieso psycholoog of antropoloog. Ik heb veel voeling met humane wetenschappen. Ik wil de mens in zijn biologische, sociale, economische en pedagogische relaties begrijpen. Ons bewust worden van de wereld beïnvloedt ons net zo veel als wij de wereld beïnvloeden. Je moet er goed voor kunnen observeren en luisteren als je 'waarheden' wil vinden, terwijl de deur open blijft voor twijfel.

Gerelateerde events

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics