Vijf vragen aan Abderrahim Semlali: 'mopjes vertellen'

Violist Abderrahim Semlali is een tevreden mens en dat zie je. Hij componeerde nieuwe klassieke Arabische muziek voor de dansvoorstelling 'ZIEL/ROUH' en staat ook zelf mee op het podium. Een eerste kennismaking met deze muziekmeester:

Abderrahim Semlali met het Amsterdams Andalusisch Orkest in de Gentse Bijloke (foto: Meesterwerk) Abderrahim Semlali met het Amsterdams Andalusisch Orkest in de Gentse Bijloke (foto: Meesterwerk)

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling? Heb je een bepaald ritueel alvorens je op het podium stapt?
Elke keer is een beetje anders en er is geen echt ritueel, maar voordat ik op het podium stap, bereid ik me geestelijk voor, concentreer ik me, maar meer nog vertellen we mopjes met de muzikanten.

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?
Als we mijn eigen composities spelen (glimlacht). Vooral van het laatste stuk ‘Jajouka’ hou ik erg veel.

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen?
Da’s gelukkig al heel lang geleden. Ik woonde toen nog in Marokko. Op een keer, toen ik een solo aan het spelen was, bleek mijn stoel niet sterk genoeg en viel ik naar achter. Ik kon nog net mijn viool boven het hoofd houden. Iedereen ging kapot van het lachen.

Welke muziek blijft je bij, en waarom?
Sowieso klassieke Arabische muziek, die raakt me heel diep in mijn hart. Ik herinner me dat mijn vader - ik kan niet meer dan vier jaar geweest zijn - elke dag zijn 33-toerenplaten oplegde. Ook al was ik aan het spelen, die muziek kwam binnen en liet me nooit meer los.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen muziekcarrière voor je was weggelegd?
Voetballer! Ik heb jarenlang gespeeld – rechts op nummer zeven - en goed gespeeld. Maar de muziek trok mij uiteindelijk meer aan. De laatste jaren hier in Nederland bij de AAO zijn een zegen geweest. Ik kan nu echt de muziek brengen waar ik het meest van hou. De combinatie met andere, westerse muzikanten vind ik heel mooi. Ik leer van hen en zij van mij en daar draait het toch om. Het maakt me zo gelukkig.

Gerelateerde events

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics