5 vragen aan Dries Heyneman: ‘vermoeiend om mezelf te zijn’

We wisten het al langer! Comedians zijn verstandige mensen! En Dries Heyneman is daarop geen uitzondering. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober kan je hem in De Werf aan het werk zien.

Dries Heyneman - Uit respect voor de buren (foto: Kaat Pype) Dries Heyneman - Uit respect voor de buren (foto: Kaat Pype)

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling? Heb je een bepaald ritueel alvorens je op het podium stapt?
Het is niet echt een ritueel maar het laatste uur voor het optreden maak ik altijd hetzelfde mentale proces door: van rust naar agitatie, dan angst gevolgd door doodsangst, tot ik zeg ‘kom, we gaan ons amuseren’ om vervolgens het podium op te stappen. Het is soms vermoeiend om Dries Heyneman te zijn ;)

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?
De anekdote van mijn moeder die als verpleegster ooit per ongeluk het verkeerde vals gebit in een overleden patiënt stak en dat maar twee dagen later ontdekte…

Welke blunder herinner je je nog?
Ik had ooit een scène waarin ik als geit verkleed een dramatische monoloog deed. Ik had hiervoor een geitenvel rond me en horentjes op mijn voorhoofd met dubbelzijdige tape geplakt. Door het zweten gleden die horentjes systematisch van mijn hoofd. De dramatiek was natuurlijk volledig weg, maar het werd een hilarische scène. Ik heb het er zo in gehouden.

Welk boek blijft je bij, en waarom?
‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari, ‘een kleine geschiedenis van de mensheid’. Het gaat over hoe wij als mens vanop de savanne geëvolueerd zijn naar onze hedendaagse vorm. Ik herinner me uit mijn tijd aan de unief dat ik in de lessen fysiologie over de ademhaling leerde en me toen zeer bewust werd van het feit dat ik aan het ademhalen was. Met dit boek is het net hetzelfde: je wordt je enorm bewust van je ‘zijn’ als mens en je relatieve plek in de geschiedenis.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen comedycarrière voor je was weggelegd?
Wel, op dit moment combineer ik eigenlijk twee carrières. Naast comedy ben ik samen met Zouzou Ben Chikha en Wannes Cappelle een nieuwe tv-serie aan het schrijven. Geen opvolger van ‘Bevergem’, maar iets totaal nieuws. Deze serie komt in het najaar van 2020 op Vier.
Was het niet zo gelopen, dan zou ik waarschijnlijk gedaan hebben waar ik voor opgeleid ben, namelijk psycholoog. Zo ben ik ook begonnen, als psycholoog in een Antwerps marketing consultancy agency. Maar optreden doe ik toch een stuk liever!

Gerelateerde events

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics