5 vragen aan Jurgen Delnaet: 'zie je wel, ik kan het'

Gelukkig is Jurgen Delnaet, hoofdrolspeler in de Elsschot-adaptatie 'Een ontgoocheling', acteur geworden. Want anders hadden wij enkele geweldige tv-reeksen en theaterstukken moeten missen en de man zelf was helemaal het verkeerde pad op gegaan. Leer meer over hem in vijf vragen. Zijn tanden zullen zeker gepoetst zijn!

Het nieuwstedelijk - Een ontgoocheling (foto: Sigrid Spinnox) Het nieuwstedelijk - Een ontgoocheling (foto: Sigrid Spinnox)

1. Hoe bereid jij je voor op een voorstelling? Heb je een bepaald ritueel alvorens je op het podium stapt?
De voorbereiding van een voorstelling begint van zodra ik 's ochtends wakker word. Vanaf dat moment ligt de focus op de te leveren prestatie. Ik kan me nog wel concentreren op andere dingen, maar naar mate de dag vordert, wil ik enkel bezig zijn met de voorstelling. 's Avonds maak ik tijd om aan te komen op de plaats waar we zullen spelen; dan kan ik iedereen van de ploeg begroeten: heel belangrijk voor de gedeelde concentratie. Ik eet iets en drink zeker nog een kop koffie. Ik hoor hoe de zaal klinkt. In het geval van 'Een Ontgoocheling' (een voorstelling met live-muziek en versterkte stemmen) is een technische soundcheck natuurlijk onontbeerlijk. Ik warm lichaam en stem op en loop een rondje door het decor om te kijken waar alles ligt en staat. Onverhoeds opduikende angsten of ongezonde stress bestrijd ik door hardop een willekeurig stuk tekst te zeggen: 'zie je wel, ik kan het'. Ten slotte poets ik mijn tanden en trek - zo laat mogelijk - mijn kostuum aan.

2. Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?
Deze voorstelling zit vol heerlijke momenten, keerpunten en draaikolken. Ergens in de tweede helft van het verhaal komt er een moment waarop alles wat we tot dan toe hebben opgebouwd, 'oplost' en begint te werken. Dat fameuze gevoel dat een voorstelling 'zichzelf speelt'. Altijd weer spannend en vooral genieten!

3. Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen/welke blunder herinner je je nog?
Grote blunders komen systematisch enkel in mijn dromen voor: tekst kwijt, te laat de scène op of - persoonlijke favoriet - komen opdraven in een andere voorstelling dan voorzien. Geen lekkere anekdotes dus hier. Wel heb ik lang geleden ooit de fout gemaakt om kokend koortsig en met een kolkende maag aan een voorstelling te beginnen: een banale virale infectie met maximaal effect. Na amper tien minuten kon ik nog net de coulissen inspurten, alwaar ik energiek de ziel uit mijn lijf heb gekotst. Doek.

4. Welk boek blijft je bij, en waarom?
Ik kijk en lees buitensporig veel. Onmogelijk om 1 boek uit te kiezen. Een kleine greep:
'A Heartbreaking Work of Staggering Genius' van Dave Eggers. Een hier en daar aangedikt autobiografisch verhaal. Op het moment dat ik het las, een nieuw soort zuiverheid. Puur vakmanschap. Tranen met tuiten van melancholie naar iets wat ik nooit had gekend. Ik was er door van slag omdat het zo gemakkelijk leek. 'The Curious Incident of the Dog in the Night-Time' van Mark Haddon. Zeer gepast. Ontzettend door zijn herkenbaarheid. Alles van George Saunders. Hij keert de dingen om en zet de wereld op zijn kop. Troostend en verontrustend tegelijk.

5. Wat zou je geworden zijn, indien er geen artiestencarrière voor je was weggelegd?
Uitermate onhandelbaar en fundamenteel ongelukkig, vermoedelijk.

Gerelateerde events

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics