5 vragen aan David Galle: 'ons gedrag stamt uit de prehistorie'

Hopelijk herinnert David Galle zich op tijd de eerste woorden voor zijn première in De Werf. Dat het daarna geweldig wordt, daar zijn we zeker van!

David Galle - Erover (foto: Sammy Slabbinck) David Galle - Erover (foto: Sammy Slabbinck)

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling? Heb je een bepaald ritueel alvorens je op het podium stapt?

Er wordt gezegd dat de raarste plaats om te zijn de kleedkamer van een groep komieken is, vlak voor hun optreden begint. Als ik samen met anderen moet spelen, beginnen we ons voor we op moeten plots raar te gedragen. Dan schiet onze humor-motor in gang en beginnen we ons op te warmen door zo onnozel mogelijk te doen. Meestal is het dan nog grappiger dan op het podium. Voor ons althans. Wij liggen plat met ons haantjesgedrag van om-ter-onnozelst. Buitenstaanders niet. Die zien gewoon een bende idioten zo dwaas mogelijk doen.

Als ik een voorstelling alleen speel is het andere koek. Ik word dan vlak voor het begint heel stil en in mezelf gekeerd. Mensen kunnen me dan iets vragen, maar meestal hoor ik ze niet eens. Ik zit in een hoekje en het lijkt alsof ik heel kalm ben. Maar dat is niet zo. Vanbinnen raast alles wat ik wil vertellen op hetzelfde moment door m'n hoofd, en probeer ik er op één of andere manier orde in te brengen. Of ten minste te herinneren wat de eerste woorden zijn die de rest van de voorstelling op gang trekken.

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?

Ik hou van alle momenten uit de voorstelling. Want de dingen waarvan ik niet hou, heb ik al lang geleden geschrapt. Ik kijk in ieder geval uit naar het voorprogramma. In plaats van een beginnend komiek, zoals ik voor alle andere shows heb gedaan, koos ik nu voor iets helemaal anders. Een burlesque-act van Zoe Bizoe. Het is zeer vrouwelijke humor die de mensen verbijsterd zal achterlaten.  

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen?

Ik weet nog goed dat ik lang geleden worsten aan het draaien was op een barbecue in de zomer en dat m'n telefoon ging. Aan de andere kant hoorde ik een stem die me vroeg wanneer ik ongeveer zou toekomen, omdat het publiek wat ongeduldig werd. Ik viel uit de lucht en zakte rechtstreeks door de grond. Ik wist van geen optreden. Dat optreden van die dag stond niet in m'n agenda. Het optreden was twee uur rijden van huis, dus snel nog in m'n auto springen was de moeite niet. Ik heb daar was mensen ongelukkig gemaakt, en daarna maatregelen genomen op agendavlak om nooit meer dergelijke kemels meer mee te maken. 

Welk boek blijft je bij, en waarom?

Ik lees niet zo vaak en veel. Omdat ik - denk ik - add of adhd heb. Ik kan me moeilijk concentreren. Ik lees hier en daar een woord in een zin. Ik begin weer bij het begin. Ik lees woorden, maar dan plots merk ik dat ik niet weet wat ik heb gelezen omdat ik aan iets anders aan het denken was. Ik heb ook zelden een boek uitgelezen. Omdat ik halverwege begin, of het geduld niet heb om het uit te lezen. Maar ik vind ze wel decoratief. En ik heb er veel in m'n huis die ik nu en dan eens vastpak. En weer terugzet. 
Maar het boek dat ik deze zomer (half) geprobeerd heb om te lezen was wel boeiend. 'Sapiens' van Yuval Noah Harai. Een boek over het ontstaan van de mensheid, en de uitleg waarom we zijn wie we zijn en waarom we doen wat we doen. 
Evolutie en paleontologie zijn een stokpaardje van me en die thema's komen geregeld voor in m'n shows. Omdat heel veel van ons gedrag nu eenmaal terug te koppelen is naar de prehistorie. 
Daarom vind ik het boeiend om erover te lezen en te praten.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen artiestencarrière voor je was weggelegd?

Mocht ik de stap niet hebben gezet om fulltime met comedy bezig te zijn, zat ik waarschijnlijk nog steeds tegen m'n goesting in een kantoor iets te doen dat in m'n ogen geen nut had. Daarvoor had ik eerst hotelschool gedaan, maar ik merkte al snel op dat het talent om een écht goeie kok te zijn me ontbrak. En middelmatige koks zijn er genoeg, dus ik wou de mensheid dat leed besparen. Daarna probeerde ik ook nog leraar geschiedenis te worden. Dat lag me al beter. Vooral de leerlingen boeien met verhalen lukte me goed en ik deed het graag. Maar de concentratie om cursussen van buiten te leren had ik niet, dus heb ik me na die mislukte studies maar neergelegd bij een saaie job in een kantoor. Tot ik besliste dat ik toch iets moest doen wat ik zelf wou: comedy. Het is het enige waar ik goed in ben.

Gerelateerde events

Gerelateerde Artiesten

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics