5 vragen aan Jan Martens: 'mijn plan B was bibliothecaris worden. Of boekhandelaar.'

Op zaterdag 14 april brengt Jan Martens 'RULE OF THREE', een dansperformance die het midden houdt tussen een concert en een verhalenbundel. Tijd om hem 5 vragen voor te leggen zodat we hem beter leren kennen!

Jan Martens - RULE OF THREE (foto: Renate Beense) Jan Martens - RULE OF THREE (foto: Renate Beense)

Hoe bereid jij je voor op een voorstelling? Heb je een bepaald ritueel alvorens je op het podium stapt?
Dat verschilt heel erg, afhankelijk van of ik zelf moet spelen of niet. Voor deze voorstelling is het belangrijk om net voor de start de muzikant en de dansers nog even samen te laten improviseren doorheen een dynamische sectie uit de voorstelling, zodat ze goed op elkaar ingespeeld zijn.

Wat is je favoriete moment uit deze voorstelling?
Het moment wanneer de muziek stopt en het laatste deel aanvangt. Omdat het dan lijkt alsof je even absolute stilte hoort, ook al raast de muziek van de voorbije 50 minuten nog door in je hoofd. Het is een eerste rustpunt waarbij je als toeschouwer even kunt ademhalen en even kunt reflecteren over wat je tot dan toe allemaal gezien hebt. Het is dan alsof je jezelf de tijd weer toe-eigent.

Wat is het ergste dat ooit al fout is gelopen? Welke blunder herinner je je nog?
Ik herinner me een voorval toen we 'VICTOR' speelden in Mechelen. Dat was een duet voor een jongen van 14 en een man van 29. We moesten vier keer opnieuw beginnen omdat het licht helemaal ‘flipte’. Het leek alsof er elke keer een kortsluiting ontstond, waarbij iedereen stelselmatig onrustiger werd en zich ook onveiliger voelde. Zowel het publiek als de spelers. En bij 'VICTOR' had één performer ook een keer zijn kostuum vergeten klaarleggen voor een wissel. Waarop hij dan maar besloot om het in blote bast te doen.

Welke dansvoorstelling blijft je bij, en waarom?
Misschien een saai antwoord, of voordehandliggend, maar dat blijft toch echt 'FASE' van Rosas. Er is geen beeld dat meer op mijn netvlies geëtst staat dan de twee danseressen in 'Piano Phase'. Al sinds ik er op mijn 16e een filmpje over zag. Het was heel erg bevrijdend en verrijkend om het drie jaar geleden eindelijk live te zien.

Wat zou je geworden zijn, indien er geen artiestencarrière voor je was weggelegd?
Bibliothecaris. Of boekhandelaar.

Gerelateerde events

Gerelateerde Artiesten

Jan Martens

Jan Martens (België 1984) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer o.a met Koen De Preter, United-C, Mor Shani…

Meer info

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics