'Ik denk dat melodieën soms universeler zijn dan taal.' - interview met Louis Vanhaverbeke

Op zaterdag 2 december staat de jonge wolf in onze zaal met 'MULTIVERSE', één jaar na zijn performance 'Kokokito'. Hoog tijd voor een interview! 

Louis Vanhaverbeke / CAMPO - MULTIVERSE (foto: Jolien Fagard) Louis Vanhaverbeke / CAMPO - MULTIVERSE (foto: Jolien Fagard)

Vorig seizoen presenteerde je Kokokito bij ons in De Werf. De voorstelling, een door spel geleide lecture-performance, zoals je het zelf benoemde, was een ‘onderzoek naar taal’. Is ‘MULTIVERSE’ een verderzetting van dit traject?
‘MULTIVERSE’ is zeker en vast een verderzetting, maar de vorm is anders. Je zou inderdaad kunnen zeggen dat ‘Kokokito’ meer een soort van lecture-performance is, en zoals ik zei, een onderzoek naar taal dat meer op tekst gebaseerd is. Het is de performer die tekst voor een publiek brengt. ‘MULTIVERSE’ is eigenlijk eerder een muzikale voorstelling en er is meer beweging. Maar tegelijk noem ik het nog altijd geen dansvoorstelling.

‘MULTIVERSE’ is net als ‘Kokokito’ een straffe solo. Wat trekt je aan in solowerk?
Ik sta inderdaad alleen op de scène, maar ik maak de voorstelling natuurlijk niet alleen. De technicus die meereist, speelt ook zijn rol. Hij bedient de platenspelers, de motoren. De mensen zien mij natuurlijk alleen op het podium staan, en daardoor lijkt het alsof ik de performer of het personage ben in een eigen gecreëerd universum. Maar eigenlijk speelt de technieker met mij mee. Bovendien zijn er nog de ‘outside eyes’ en een dramaturg. Om het kort samen te vatten, ik sta alleen op de scène maar ik creëer mijn performance niet alleen.

Dus je zou het geen solovoorstelling noemen?
De voorstelling wordt zo gelezen door het publiek en het is natuurlijk wat je ziet. Het zijn al mijn fascinaties maar er worden zoveel mensen betrokken bij het maakproces dat het naar mijn gevoel geen solovoorstelling is.

De song ‘Music was my first love’ krijgt een prominente plaats in ‘MULTIVERSE’. Is muziek werkelijk je eerste liefde, of was het toch eerder ‘de taal’?
Ik denk dat een kind voor dat het kan spreken eerst muziek herkent en misschien zelfs neuriet. Misschien heb ik het fout. Maar ik denk wel dat melodieën soms universeler zijn dan taal.

‘MULTIVERSE’ zit vol krachtige ideeën. Waarvan zijn deze het resultaat?
Het centrale thema en vertrekpunt van de voorstelling is de beweging van de platendraaier. De muziek wordt afgespeeld op verschillende vinylspelers die ik zelf bedien terwijl ik hun beweging probeer te volgen. Eigenlijk draait alles rond in ‘MULTIVERSE’. Het is een onderzoek naar ronddraaien.
Het wordt zelfs zodanig ver doorgevoerd dat je zou kunnen spreken van doordraaien en dat is voor mij een heel belangrijk keerpunt in de voorstelling. Hoe ver kan je gaan in het ronddraaien en wat volgt er als het plots doordraait? Waar brengt de performer dit naartoe? Wat is de grens van zijn menselijke kunnen? Meer kan ik niet verklappen. Daarvoor moet je naar de voorstelling komen kijken.

Hoe zou je ‘MULTIVERSE’ samenvatten in een aantal simpele bewoordingen?
Muziek, vinyl, kosmisch, een bepaalde luchtigheid of vrolijkheid. Om het in één zin te zeggen: verwacht je aan een speelse voorstelling, gebaseerd op een vinylplatencollectie, die ons op een ludieke wijze buiten de regionen van de aardomwenteling brengt. Mensen die zelf thuis een platencollectie hebben of zelf met muziek bezig zijn, begrijpen die fysieke handeling van ‘een plaat op te leggen’. Waarna ze zich installeren om ernaar te luisteren of aan het dansen te gaan.

Waarom zouden mensen naar ‘MULTIVERSE’ moeten komen?
'MULTIVERSE' ontsnapt aan de traditionele onderverdeling in de kunsten en schuurt gretig aan tegen zoveel verschillende soorten disciplines.

Gerelateerde events

Gerelateerde Artiesten

Louis Vanhaverbeke

Louis Vanhaverbeke (Gent, 1988) is een multidisciplinaire kunstenaar. Hij dompelt zich onder in muziek, performances en installaties en het gesproken woord. 

 

Meer info

Brochures & nieuwsbrieven

Brochures & nieuwsbrieven

Schrijf je in

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Meer info

Webdesign door Lavagraphics