De Maan (BE)

Het Figurentheater De Maan zet de in 1948 door Jef Contryn begonnen familietraditie van het poppentheater in de Mechelse binnenstad voort, en wel in haar alleroudste complete gebouw: de eind 2014 gerestaureerde voormalige Heilige Geestkapel.

Medewerkers met een gedegen opleiding binnen de theaterkunsten zorgen geregeld voor een nieuwe topvoorstelling. Om de aandacht van, vooral, jonge bezoekers te kunnen behouden blijft de duur daarvan beperkt tot maximum 1 uur.
Terwijl in vroegere tijden het poppenspel een pure weergave was van poppen voor een geschilderde of getekende achtergrond (zoals ‍'Jan Klaasen'‍ en ‍'Katrijntje'‍), wordt binnen het Figurentheater De Maan een samenspel gerealiseerd tussen poppen en menselijke acteurs.
Figurentheater De Maan verschilt dan ook in uitvoering met bijvoorbeeld Theater Toone in Brussel. Terwijl dit laatste met houten poppen zoals ‍'het Ketje'‍ met touwtjes bedient , gebruiken de acteurs van Figurentheater De Maan uit verschillende stoffen gemaakte poppen die in een samenspel met de acteurs worden bediend. Deze figuren worden geconstrueerd door meerdere mensen, met een hart voor poppen en een gedegen vakmanschap, die meestal op een of ander manier gelinkt zijn aan het figurentheater, als vast medewerker of als peter of meter van het gezelschap.

Na Willem Verheyden werd in 2013 Stef De Paepe directeur; Bart Mertens is de zakelijke leider en de huisscenograaf is Paul Contryn. Diens vader, de poppenspeler, artistiek leider en directeur van het eertijdse Mechels Stadspoppentheater en eredirecteur van De Maan Louis Contryn, overleed in juli 2014 op 85-jarige leeftijd.

Archief

zo 15 apr 2018 Tuning People & DE MAAN Meer info
Webdesign door Lavagraphics