Archief: Het huis der wijsheid

De invloed van de Arabieren op de westerse beschaving

za 12 okt 2019 // 10:00 > 16:30
Het huis der wijsheid - De invloed van de Arabieren op de westerse beschaving Archief Het huis der wijsheid - De invloed van de Arabieren op de westerse beschaving

Vanwaar komt onze rationele traditie?

De westerse wereld rond het jaar duizend was cultureel en wetenschappelijk nauwelijks ontwikkeld en vooral gericht op het verspreiden van Gods woord. De Arabische wereld daarentegen omarmde vanaf de dood van Mohammed de Griekse rationaliteit. Niet in het minst door de profeet zelf, want die spoorde zijn aanhangers aan de wereld wetenschappelijk te bestuderen. In de moslimwereld kreeg dit onmiddellijk weerklank. In 762 bijvoorbeeld werd Bagdad gesticht met als stadspatroon een cirkel, een verwijzing naar de Griekse meetkundige Euclides. In diezelfde stad werd begin negende eeuw het Huis der Wijsheid (bayt al-hikma) opgericht dat fungeerde als vertaalbureau voor filosofische en wetenschappelijke teksten. Westerlingen, vaak geestelijken, reisden naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika om zich te verdiepen in die kennis.

Onze beschaving is wezenlijk beïnvloed door de Arabieren, denk maar aan onze cijfers. Maar deze Arabische Verlichting kende ook een neergang die werd ingezet rond 1200. Vanaf die periode klimt West-Europa uit de duistere middeleeuwen en wordt de Arabische cultuur bepaald door religieus spiritisme dat rationaliteit resoluut afwijst.

Deze cursus is een must voor iedereen die onze rationele traditie wil begrijpen, maar ook een antwoord zoekt op de vraag waarom we vaak overhoop liggen met de Arabische cultuur.

Evenement info

Organisatie Amarant vzw
De Werf
Toegang Rolstoelgebruikers
Locatie

De Werf: lokaal 1 (+4)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenen

inschrijvingen via www.amarant.be of 09 269 17 40

Kortingen:
26 euro (Amarantleden)
14,50 euro (sociaal tarief)

i.s.m. Amarant vzw
www.amarant.be

begeleiding: Stefan Joosten

inschrijvingen via www.amarant.be of 09 269 17 40

Kortingen:
26 euro (Amarantleden)
14,50 euro (sociaal tarief)

i.s.m. Amarant vzw
www.amarant.be

begeleiding: Stefan Joosten

De Werf: lokaal 1 (+4)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenenBestel je tickets!

Bekijk het volledige programma op onze website en boek je tickets online.

Bekijk het programma

Webdesign door Lavagraphics