Archief: Fotoclub Aalst vzw

Carl De Keyzer - Over de grens

wo 28 nov 2018 // 20:00
Fotoclub Aalst vzw - Carl De Keyzer - Over de grens (foto: Carl De Keyzer) Archief Fotoclub Aalst vzw - Carl De Keyzer - Over de grens (foto: Carl De Keyzer)

Carl De Keyzer (°1958) is sinds 1994 lid van het fotoagentschap Magnum. Een eer die weinigen te beurt vallen maar wel garant staat voor kwaliteit. Met fotoboeken zoals “Moments before the flood” (2012) en recenter “Higher Ground” (2016) verkent hij fotografisch de relatie tussen mens en klimaat. Hoe gaat de mens om met de moeilijk in te schatten dreiging van de klimaatopwarming?

In “Moments before the flood” vraagt hij zich af in hoeverre Europa – met en kustlijn van 65000km – zich voorbereid op de stijging van het zeewaterniveau. Hij wil nog snel in beeld brengen, registreren wat er straks niet meer zal zijn. Althans niet zichtbaar. Zijn monumentale foto’s trekken de aandacht, de hoge resolutie (ook technisch zijn de beelden hoogstandjes) komt de leesbaarheid van de beelden ten goede. Carl De Keyzer wisselt schijnbaar zorgeloze zeekiekjes af met hardere inhoud zoals lege stranden, verlaten hotels, troosteloze kliffen en  dreigende wolkenpartijen. Uiteraard ontbreekt ook de mens niet in de beelden. Vaak wekken de figuren de indruk te wachten. Europa wacht. David Van Reybrouck gebruikte in een tekst het woord “lanterfanten”. Wat mooi de spanning weergeeft die Carl De Keyzer toont in zijn foto’s.

Het “Higher Ground” project sluit hierbij aan. Waar gaat de mens naartoe als het water wint? Carl De Keyzer trok voor deze fotoreeks de hoogte in. Naar Zwitserse, Franse, Italiaanse en Spaanse bergen. Hij ging op zoek naar mensen die het hogerop zochten. Uiteraard is dit fictie maar wel mogelijke fictie. En ook hier weer die spannende tegenstelling. Zijn skioorden ons antwoord op de klimaatopwarming? De kustlijn verlegt zich kilometers landinwaarts en wij gaan skiën. Was in “Moments before the flood” het onvoorspelbare een thema, dan is in “Higher Ground” de angst toch wel voelbaar aanwezig. Gaan we het wel redden? In welke mate we zelf verantwoordelijk zijn voor wat gebeurt is al lang geen vraag meer. “Higher Ground” klaagt aan dat we niet echt een antwoord hebben, tenzij vluchten.

Carl De Keyzer brengt dit verhaal heel doelbewust en houdt ons zo een spiegel voor. Uiteraard is de boodschap niet te berusten. In Aalst hadden we vele jaren geleden ook activisten die de mens een geweten schopten. Carl De Keyzer is niet alleen een gevierd fotograaf. Hij heeft ook een verhaal en brengt dat met veel overtuiging en kennis van zaken.

tekst: Mark Luyten

Evenement info

Organisatie Fotoclub Aalst vzw
Toegang Rolstoelgebruikers
Locatie

De Werf: kleine zaal (-1)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenen

Tickets:
info@fotoclubaalst.be
www.fotoclubaalst.be

Kortingen:
1,50 euro (UiTPAS met kansentarief, enkel via de balie)

Meer info:
Mark Luyten
053 77 25 73
info@fotoclubaalst.be

www.fotoclubaalst.be

Tickets:
info@fotoclubaalst.be
www.fotoclubaalst.be

Kortingen:
1,50 euro (UiTPAS met kansentarief, enkel via de balie)

Meer info:
Mark Luyten
053 77 25 73
info@fotoclubaalst.be

www.fotoclubaalst.be

De Werf: kleine zaal (-1)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenenBestel je tickets!

Bekijk het volledige programma op onze website en boek je tickets online.

Bekijk het programma

Webdesign door Lavagraphics