Archief: Bruno Vanden Broecke & Peter De Graef

Niet doen!

wo 17 apr 2019 // 20:00 > 21:40
Bruno Vanden Broecke & Peter De Graef - Niet doen! (foto: Pat Verbruggen) Archief Bruno Vanden Broecke & Peter De Graef - Niet doen! (foto: Pat Verbruggen)

Het probleem is dat we woorden als werkelijkheden ervaren.

We zijn vergeten dat taal niet meer is dan een landkaart, een stratenplan waarmee we ons oriënteren ten opzichte van elkaar, in de chaos die de werkelijkheid in wezen is. De woorden die we daarbij gebruiken zijn niet meer dan symbolen, icoontjes die we aanklikken door ze uit te spreken. Op een stadsplan wordt een pleintje voorgesteld als een grijs vierkant. De bomen, de duiven, het geblutste colablik voort geblazen door de wind, de bedelaar die zit te staren op de bank, de peuken bij zijn voeten, het frituur op de hoek…  dat is allemaal weggelaten. Niemand gaat op een stratenplan kijken waar hij zijn auto heeft geparkeerd. Maar op de kaart van de taal doen we dat soort dingen wel. We ervaren woorden als werkelijkheden en toveren ze om tot theorieën, en maken daarmee conceptuele bouwsels opgetrokken uit principiële veronderstellingen waarin we vervolgens gaan wonen. Zo zijn we geworden zoals nu…

Heel erg vervreemd van de dingen zoals ze gewoon zijn.    

Joris en Bernard.
Bernard en Joris.
Twee handen op één buik.
Elk zijn eigen aard,
elk in zijn eigenwaarde.
'Niet met, niet zonder', zegt men.
Een wonder
dat ze daar samen zo staan.
Bernard veegt, Joris beweegt.
Hoe zij elkaar kunnen raken,
in elkaar haken en elkaar
volledig maken:
het is werkelijk een raadsel.

In de pers:

'De truc waarmee zij altijd weer weten te raken? Zonder poeha maar met humor schrijven en spelen over het bestaan. Simpel. (Els Van Steenberghe, Knack)

'Peter De Graef en Bruno Vanden Broecke tillen elkaar naar ongekende hoogten in Niet doen!, een masterclass in psychologisering. (...) de speeltuin van twee rasacteurs die de verbale vonken laten knetteren en elkaar op eenzame hoogte in evenwicht houden.' (**** Gilles Michiels, De Standaard, 28/3/2019)

'Aan alles is voelbaar hoe de twee geschaafd hebben aan hun tekst. Ze spelen een statement over verspilling, geldzucht en een collectief wegkijken van de essentie van het leven. Daartegenover plaatsen ze de haast onverwoestbare liefde tussen de twee broers. Blijkbaar bleef er weinig tijd en (budgettaire?) ruimte over om meer te doen met die chips dan ze in het rond zwieren en bij mekaar vegen. Maar goed, waarom malen om chips als tekst en spel van sterrenniveau zijn?' (*** Els Van Steenberghe, Focus Knack, 28/3/2019)

Over de makers:

Peter De Graef is meesterverteller en Louis d’Or-winnaar. Naast acteren, regisseert hij ook en schreef prijswinnende teksten als 'Ombat', 'Henry', 'N!ks' en 'Zoals de dingen gaan'.... Hij heeft een voorliefde voor eeuwenoude geschriften vol wijsheden die niemand nog lijkt te kennen. In het theater zoekt hij naar een vorm om die kennis op een directe manier, zonder de omweg van het verhaal, over te brengen naar het publiek. Hij werkte eerder al samen met diverse theatergroepen, zoals onder meer T.I.L, Eva Bal-speeltheater, Theater Malpertuis, Huis aan de Amstel, De Werf, de Paardenkathedraal en De Kolonie MT. Peter produceerde in het verleden ook werk vanuit zijn vzw Dwama voor een aantal Vlaamse en Nederlandse gezelschappen. Op tv speelde hij onlangs nog één van de hoofdrollen in de Eén-reeks 'Den elfde van den elfde' en hij zal binnenkort terug op het scherm te zien zijn in een nieuwe fictiereeks.

Bruno Vanden Broecke is in de eerste plaats theateracteur. In het verleden was hij verbonden aan SKaGeN & de KOE. Hij speelt op zeer regelmatige basis voorstellingen bij en voor KVS, waaronder 'Missie', een gelauwerde monoloog, geschreven door David Van Reybrouck en de voorbije elf seizoenen gespeeld in vier talen, en ‘Para’, gemaakt bij dezelfde ploeg, waarvoor hij in 2018 de Louis d’Or kreeg. Bruno speelde in televisiereeksen als 'De Ronde', 'Duts', 'Call Boys' en 'Safety First', deelde in de prijzen met 'Wat Als 1, 2 en 3' en wordt nog quasi dagelijks aangesproken als Sammy Tanghe uit 'Het Eiland'. Hij sloot mee 'Man Bijt Hond' af als confettiman in Vaneir of als Lustige Lezer en leverde voor het ter ziele gegane 'de Kruitfabriek' fel gesmaakte slampoetrybijdragen als De Woordenaar. Op het witte doek was hij onder meer te zien in 'Loft', 'Safety First de Movie' & 'Billy'.
Hij richtte verleden jaar met Matteo Simoni en Ruth Beeckmans Brutteo op, waarmee ze een eerste speelfilm uitbrachten: 'Trio'.

Evenement info

Artiesten Peter De Graef
Bruno Vanden Broecke
Organisatie De Werf
Toegang RingleidingRolstoelgebruikers
Locatie

De Werf: schouwburg (+2)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenen

Abonnementen:
16,50 euro (groot abo)
18,70 euro (klein abo)
13,20 euro (jongerenabo)

Kortingen:
16,50 euro (-26)
19,80 euro (65+, groepen)
16,50 euro (scholenkorting)
1,50 euro (UiTPAS aan kansentarief, enkel via de balie)

tekst: Peter De Graef
spel: Peter De Graef, Bruno Vanden Broecke
productie: De Speelman
techniek: Dimitri Joly

www.peterdegraef.be

  Bevestig aanwezigheid

Abonnementen:
16,50 euro (groot abo)
18,70 euro (klein abo)
13,20 euro (jongerenabo)

Kortingen:
16,50 euro (-26)
19,80 euro (65+, groepen)
16,50 euro (scholenkorting)
1,50 euro (UiTPAS aan kansentarief, enkel via de balie)

tekst: Peter De Graef
spel: Peter De Graef, Bruno Vanden Broecke
productie: De Speelman
techniek: Dimitri Joly

www.peterdegraef.be

  Bevestig aanwezigheid

De Werf: schouwburg (+2)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenenBestel je tickets!

Bekijk het volledige programma op onze website en boek je tickets online.

Bekijk het programma

Webdesign door Lavagraphics