Archief: Lieven Van den Abeele en Niklaas Van den Abeele

Door het oog van de fotograaf

vr 2 mrt 2018 // 20:00
Lieven Van den Abeele en Niklaas Van den Abeele - Door het oog van de fotograaf (foto: Paul Van den Abeele) Archief Lieven Van den Abeele en Niklaas Van den Abeele - Door het oog van de fotograaf (foto: Paul Van den Abeele)

lezing & rondleiding expo Paul Van den Abeele

Kom luisteren naar het verhaal achter de foto's en krijg een rondleiding 'Door het oog van de fotograaf'.

Paul Van den Abeele (Aalst, 1929-2014) maakte in zijn leven voor de krant De Standaard zo’n 700.000 foto’s. Het merendeel daarvan is niet bewaard gebleven.

Als zoon van een steenkapper had Van den Abeele een bijzondere affiniteit met beeldhouwers. Hij heeft er velen gefotografeerd. Hij geloofde sterk in de hiërarchie van de kunsten. Bovenaan stonden de architecten en de beeldhouwers. De fotografen bevonden zich ergens helemaal onderaan. Fotografie was voor hem een toegepaste kunstvorm, de kunst van het moment.

Naast zijn beroep als fotograaf heeft Van den Abeele zijn hele leven lang getekend, geschilderd en ook wat gebeeldhouwd. Een fotografieopleiding heeft hij nooit genoten. Er bestonden geen ‘fotoscholen’. Hij leerde gaandeweg hoe hij de werkelijkheid mooier kon maken dan ze was. Door naar kunst te kijken, heeft Paul Van den Abeele de werkelijkheid beter leren zien.

Zijn foto’s zijn bijzonder omdat ze niet vertrekken vanuit de realiteit, maar vanuit de kunst. Het lijkt een vreemde paradox voor een persfotograaf die verondersteld wordt ons de werkelijkheid te laten zien. Dankzij de kunst begreep hij dat fotografie meer te maken heeft met vorm, met compositie, met cadrage, met snelheid en met licht dan met de werkelijkheid. Als je iets van zijn foto’s kan leren, is het dat kunst en werkelijkheid niets met elkaar te maken hebben. Kunst heet nu eenmaal kunst, omdat ze kunst-matig is. Het is dankzij haar artificieel karakter dat zijn foto’s, soms vijftig jaar na datum, er nog altijd ‘echt’ uitzien.

Paul Van den Abeele was de eerste kunstenaar met wie De Werf in zee ging. Met zijn expo ‘Haal de muze van haar sokkel. Breng ze naar De Werf’ opende De Werf op 5 maart 1988 haar deuren.

Meer info over de expo.

Evenement info

Organisatie De Werf
Toegang Rolstoelgebruikers
Locatie

De Werf: kleine zaal (-1)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenen

Abonnementen:
niet mogelijk in abonnement

  Bevestig aanwezigheid

Abonnementen:
niet mogelijk in abonnement

  Bevestig aanwezigheid

De Werf: kleine zaal (-1)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenenBestel je tickets!

Bekijk het volledige programma op onze website en boek je tickets online.

Bekijk het programma

Webdesign door Lavagraphics