Archief: William F. Souffreau

Tobacco Fields - albumvoorstelling

za 30 sep 2017 // 20:00 > 21:50
William F. Souffreau - Tobacco Fields (foto: Els De Nil) Archief William F. Souffreau - Tobacco Fields (foto: Els De Nil)

William F. Souffreau, vooral bekend van de legendarische hardrockband Irish Coffee uit het begin van de jaren 70, heeft een nieuw  album uit. ‘Tobacco Fields’ is een terugkeer naar zijn jeugd, zijn vrienden en zijn leven als muzikant. Aalst is nauw verweven met al die herinneringen: zijn omgeving, zijn geschiedenis en gebruiken, zijn bekende en minder bekende bewoners. Met zijn veertiende cd keert William terug naar De Werf, samen met een mooie schare gastmuzikanten en een flinke portie rock!

Verschillende vrienden-muzikanten hebben aan het album meegewerkt, onder meer Jean-Marie Aerts, Kloot Per W, Erik Le Clerq, Gert Meert, Steven Janssens, Walter Broes, Jan Oelbrandt, Jan Hautekiet, Jan Blieck, Dieter De Mits, Franky Cooreman en Kris van der Cammen.

P.S. Om praktische redenen gaat het foyerconcert niet door.  William belooft echter om twee extra vette sets te spelen in de schouwburg. ;)

Aalst.tv interviewde William F. Souffreau.

We spraken met William F. Souffreau over zijn nieuwe album:

"Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met de stad Aalst"

Tobacco Fields is een ode aan je jeugd in Aalst. Heeft de stad zo’n indruk op je nagelaten?
Souffreau: Ik heb het grootste gedeelte van mijn jonge en volwassen leven doorgebracht in Aalst. Ik ging er naar het Atheneum en begon er in de jaren 70 een zelfstandige carrière samen met mijn vrouw. De hoogtepunten daarvan waren Café Den Amber, Ambachtswinkel Aglaja en Den Allegro. Ik heb er dus wel mijn sporen nagelaten. Verder speelde ik in verschillende Aalsterse bands, zoals The Blue Jets, The Mings en vooral Irish Coffee.
Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met de stad Aalst. Ik ben geen carnavalist, maar kom er graag nog eens een koffie drinken. En natuurlijk kom ik hier ook veel vrienden en kennissen tegen, dat is fijn.

Kan je enkele verwijzingen naar Aalst in je songs toelichten?
Souffreau: ‘Schooldays’ brengt me terug naar de jaren waarin ik koos voor rock-’n-roll. En in ‘Walking the dog’ zullen veel generatiegenoten de mens herkennen die ik op mijn wandeling tegenkom. ‘The Emperor’ hoeft geen uitleg, die song werd opgedragen aan een schitterend mens. Daarnaast kunnen luisteraars nog een paar andere verhalen ontdekken over jong zijn.

Heb je ooit overwogen om in het Aalsters te zingen?
Souffreau: Dat lijkt mij moeilijk. Ik ben geboren in Terjoden en heb dus een ander ‘tof’ accent. Maar zelfs al sprak ik Aalsters, dan zou ik er nog niet aan durven beginnen. De link met carnaval wordt snel gelegd als je in het Aalsters zingt. Behalve Jan De Wilde (met ‘Madja of a Badja’) ken ik ook niemand die het reeds gedaan heeft. Maar wie weet, never say never.

Een heel aantal muzikanten werkte mee aan het album (Kloot Per W, Jan Hautekiet, Jean-Marie Aerts…). Hoe belangrijk zijn die externe invloeden voor jou?
Souffreau: Het maakt de nummers rijker. Ik hou er ook van om af en toe te experimenteren en andere sounds te creëren op een nieuw album. Alle muzikanten hebben er ook met plezier aan meegewerkt. De meesten zal je terugzien op de cd-voorstelling, om het beste van henzelf te geven!

In welk opzicht verschilt deze plaat van je vorige album ‘Those Precious Years’ (2010)?
Souffreau: ‘Those Precious Years’ was meer een soort terugblik op mijn muzikale carrière, waarin ik slechts enkele nieuwe songs verwerkte. ‘Tobacco Fields’ bestaat volledig uit nieuwe songs, die ik bijna allemaal schreef in de periode na mijn zeventigste verjaardag.

Hoe verloopt je creatieproces? Hoe ontstaat een nummer bij William Souffreau?
Souffreau: Meestal bedenk ik eerst een melodielijn of een gitaarriff. Als ik geluk heb, komt de tekst bijna gelijktijdig. Daarna schrijf ik de tekst of het onderwerp verder uit. Al zet ik ook dikwijls muziek op bestaande tekst, zoals bij ‘Ravachol’ (tekst: Gerrit Vermeiren).

Irish Coffee had een behoorlijk cultgehalte in de Vlaamse rock-’n-roll scene van de jaren 70. Jullie single ‘Masterpiece’ werd zelfs internationaal opgepikt. Hoe kijk je terug op die periode?
Souffreau: Ik vind het nog altijd fijn dat dit ons is overkomen en het opent nog steeds deuren. We blijven inderdaad een cultgroep maar worden wel zeer gerespecteerd door andere muzikanten. Het was een fijne tijd. We deden toen ook veel supports voor buitenlandse bands zoals ‘Golden Earring’ of ‘Chicken Shack’. Ik speel nog altijd met veel plezier nummers uit die periode.

Wanneer je naar de hits van Irish Coffee luistert, bekruipt de luisteraar spontaan een nostalgisch, vrij, rock-’n-roll gevoel. Je songs onder eigen naam zijn merkbaar gevoeliger. ‘Tobacco Fields’ is een ode aan je Aalsterse roots. Heb je de laatste jaren meer nood om je persoonlijke ei kwijt te geraken?
Souffreau: Het is een spontaan, natuurlijk proces geweest. Misschien heeft mijn ouderdom er wel iets mee te maken, wie zal het zeggen. Als je nummers schrijft, lijkt het alsof ze je aangeboden worden door één of andere buitenaardse kracht. En een nummer afmaken geeft een fijn gevoel. Ik hoop dit nog lang te doen.

Waar blijf je, als prille 70’er, de energie vandaan halen om nieuwe muziek te blijven creëren en op te treden?
Souffreau: Het is passie... de rest is rock-‘n-roll!

Evenement info

Artiesten William Souffreau
Organisatie De Werf
Toegang RingleidingRolstoelgebruikers
Locatie

De Werf: schouwburg (+2)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenen

Abonnementen:

15,00 euro (grootkeuze-abo.)
17,00 euro (kleinkeuze-abo.)
12,00 euro (jongeren-abo.)

Kortingen:
15,00 euro (-26)
18,00 euro (55+, groepen)
12,00 euro (scholenkorting)
1,50 euro (UiTPAS aan kansentarief, enkel via de balie)

Met pauze (45 min)

www.williamsouffreau.be

  Bevestig aanwezigheid

Abonnementen:

15,00 euro (grootkeuze-abo.)
17,00 euro (kleinkeuze-abo.)
12,00 euro (jongeren-abo.)

Kortingen:
15,00 euro (-26)
18,00 euro (55+, groepen)
12,00 euro (scholenkorting)
1,50 euro (UiTPAS aan kansentarief, enkel via de balie)

Met pauze (45 min)

www.williamsouffreau.be

  Bevestig aanwezigheid

De Werf: schouwburg (+2)
Molenstraat 51, 9300 Aalst

Route berekenenBestel je tickets!

Bekijk het volledige programma op onze website en boek je tickets online.

Bekijk het programma

Webdesign door Lavagraphics