Interview José Navas (choreograaf Cie Flak)

Het is altijd een blij weerzien in De Werf met de Canadese danser en choreograaf José Navas. Op vrijdag 17 maart brengt hij ‘Rites’, een nieuwe danssolo na ‘Portable Dances’, ‘Anatomies’, ‘S’, ‘Miniatures’ en ‘Personae’. We konden hem strikken voor een interview.

Cie Flak - Rites foto (c)Nina Konjini Cie Flak - Rites foto (c)Nina Konjini

Wat betekent ‘Rites’ voor u op dit punt in uw leven?
‘Rites’, bestaat eigenlijk uit vier solo’s en is een erg persoonlijke show geworden. Ik toon het lichaam dat ik heb na dertig jaar dansen. De voorstelling is naakt en puur, het draait enkel om de danser en zijn bewegingen. De muziek bij elke solo heeft een bijzondere betekenis voor mij. Stravinsky’s ‘Sacre du Printemps’, bijvoorbeeld, leerde ik kennen als jonge dansstudent en ondertussen zag ik er al vele verschillende choreografieën van. Het is al lang een droom om er mijn eigen versie van te maken en vandaag, als jonge vijftiger, is het zover. ‘Rites’ kwam er nadat Concertgebouw Brugge me uitnodigde voor het festival ‘To Each His Rite’. Zij vroegen me om een Rite of Spring-solo te brengen samen met het Brussels Philharmonic in mei 2013. Deze gulle uitnodiging moedigde me aan om de droom die ik al lang koesterde te verwezenlijken. Het idee hierachter is dat dit ons leven is, hier en nu. Het is een reis, soms een strijd, waarbij je als artiest alles moet geven voor je kunst.
Bij een andere solo gebruik ik muziek uit ‘Winterreise’ van Schubert. Dat gaat over een man in het midden van zijn leven die naar zijn sterfelijkheid wandelt. De eenvoud van dit stuk reflecteert goed mijn huidige dansstijl. Ergens is het ook een voorproefje van mijn nieuwe solo met livekamermuziek en zang.
De eerste solo van ‘Rites’ dans ik op een song van Nina Simone. Het is een eerbetoon aan alle dromen en ambities die niet waargemaakt zijn. Het gaat over desondanks doorzetten.
De vierde solo dans ik op muziek van Dvorák. Deze heb ik uitgedacht voor het project ‘Dancing for Peace’. Met zoveel gewelddadige conflicten en politieke onrust in Europa, Amerika en elders geloof ik dat het belangrijk is om als artiest ondanks alles op te komen voor vrede en schoonheid.

Welke band heb je met Aalst en De Werf?
Ik krijg al vele jaren een podium in Aalst en ben erg dankbaar voor de steun van programmator Karin en het publiek. Ze hebben me altijd erg warm verwelkomt. Het is opvallend dat ik tijdens mijn internationale tournée vaker in Vlaanderen gevraagd wordt dan waar ook ter wereld na mijn thuisland Canada. Ik ben erg dankbaar voor deze betrokkenheid op lange termijn bij mijn artistieke reis.

Hoe ervaar je de interactie met het publiek?
Elk huis is anders. In sommige theaters kan ik het gezicht van de mensen niet zien. In andere zitten ze erg dichtbij en zichtbaar. Maar als performer voel je altijd de aanwezigheid en betrokkenheid van je publiek.

Waarom moeten mensen ‘Rites’ zien?
Ik denk niet dat mensen ‘Rites’ moeten zien, maar ik hoop dat ze nog steeds geloven in de kracht van liveperformances. Er gebeurt iets moois wanneer we allemaal samen zijn en beslissen om één uur lang een ervaring te delen. Zeker vandaag is liveperformance belangrijker dan ooit. We moeten de vrijheid om onszelf uit te drukken verdedigen. Daarom bekijk ik dans vandaag meer als politiek dan vroeger. Dankzij dans kunnen we op een vredevolle manier onze ideeën vormgeven en delen, schoonheid (of iets anders) creëren, elkaar optillen en geloven in elkaar en onze gemeenschappen.
Degenen die ‘Miniatures’ en ‘Personae’ hebben gezien zullen een evolutie in mijn werk opmerken, al blijft er een sterke samenhang tussen deze shows. Voor degenen die me nog nooit aan het werk zagen, zal dit, geloof ik, een bijzondere ervaring worden. Natuurlijk kan ik niet exact voorspellen – het blijft livekunst – wat je te zien zal krijgen. Elke avond is anders. Het zal in elk geval de moeite zijn om een danser met dertig jaar ervaring een episch stuk als ‘Sacre du Printemps’ te zien brengen. (lacht)

Hartelijk dank voor het interview en tot 17 maart!

Gerelateerde events

Brochure aanvragen

Brochure aanvragen

Ontdek onze brochures online en zorg ervoor dat ze in de toekomst gratis in je bus vallen.

Meer weten?

Inschrijven op de nieuwsbrief

Inschrijven op onze nieuwsbrief of informatie ontvangen over de lastminutetickets?

Schrijf je in

Webdesign door Lavagraphics